CdA berekenen: wat meten we eigenlijk?

Hieronder zie je de formule voor het berekenen van jouw CdA. Zoals je ziet schaalt de relatie snelheid vermogen met de derde macht. Met andere woorden je moet heelveel meer vermogen leveren om je snelheid te verhogen.

W=1/2 • ρ • V³ • CdA

Het AeroPro meetsysteem (TAS) brengt jouw CdA waarde in kaart. CdA is een term voor het weerstandsoppervlak van een object. Deze waarde zegt iets over de aerodynamische vorm van een wielrenner op zijn fiets. Het meet hoe efficiënt een wielrenner zich door de ruimte beweegt. Hoe lager de CdA waarde, hoe sneller je fietst bij hetzelfde geleverde vermogen.

Jezelf overwinnen

Tijdens het fietsen ben jij zelf de grootste weerstand die je moet overwinnen. Maar liefst 85% van de luchtweerstand tijdens fietsen wordt veroorzaakt doordat wind tegen jou aankomt. De andere 15% is het gevolg van jouw fiets. Vandaar dat wij het zo belangrijk vinden om jou zo aerodynamisch mogelijk te laten fietsen en jouw CdA waarde te verlagen.

Kleine veranderingen in iemands fietshouding kunnen al spectaculaire verbeteringen in de CdA waarde opleveren. Het AeroPro meetsysteem stelt ons in staat deze subtiele CdA veranderingen waar te nemen en daarmee jouw optimale aerodynamische houding vast te leggen. Het geeft ook de mogelijkheid om het effect te meten van verschillen in jouw uitrusting. Denk daarbij aan helmen, tijdritsturen, kleding, of de plaatsing van bidons. Verandering in een van deze factoren kan van grote invloed zijn op jouw CdA waarde.

Het aerodynamisch profiel

Een gemiddelde CdA waarde ligt voor een renner op de racefiets tussen 0,300-0,450 en voor een renner op een tijdritfiets tussen 0,170-0,300. Het aerodynamisch profiel van iedere renner in combinatie met zijn fiets is uniek. Het heeft daarom alleen zin om CdA waarden van dezelfde wielrenner te vergelijken.

AeroPro analyseert deze gegevens graag tijdens jouw aerotest. Samen optimaliseren we jouw fietshouding en brengen we jouw CdA waarde omlaag. Het resultaat is dat jij sneller gaat fietsen.

Een AeroTest in de praktijk

Team Cofidis AeroPro aero test Roubaix 8De AeroPro methode is simpel en betrouwbaar. Tijdens de aerotest komen een aantal setups aan bod terwijl jij op de wielerbaan rijdt. De verschillende setups kunnen variëren van fietshoudingen tot en met jouw uitrusting, of combinaties daarvan. Jouw aerodynamische efficiëntie (de CdA waarde) wordt met ons draadloos TAS systeem gemeten, opgeslagen en real time weergegeven op onze monitoren.

Alle CdA waarden worden opgeslagen en weergegeven per gereden ronde. Een typische test run (voor een setup) duurt ongeveer acht tot twaalf ronden. Aan de hand van deze ronden kunnen we zeer nauwkeurig een gemiddelde CdA waarde bepalen. Een enkele run kost ongeveer drie minuten in de baan. Tussen de runs kun je veranderingen aanbrengen in de fietshouding of de uitrusting.
Na een aantal runs kunnen de verschillende waarden met elkaar worden vergeleken. Zo kunnen we jouw optimale setup bepalen. Dit is voor elke wielrenner uniek. Wat voor de één werk, werkt niet voor de ander.

Alleen door de CdA waarde met een nauwkeurig meetsysteem te meten in een betrouwbare omgeving kunnen we tot een optimale formule komen voor jou, jouw fiets, jouw positie en jouw uitrusting.

Boek hier je groeps AeroTest

[contact_form]